Zdravá bio vysokoprocentní čokoláda z ovčího mléka? Konečně!

02.02.2015 13:30

Ovečky nedodají antibiotika a hormony v mléce a jejich mléko je ne-alergizující a naopak dodají spoustu výživných látek. Již brzy bude v našem-vašem obchodě.

čokoláda má spoustu zdravotních výhod a je to tzv. "jídlo štěstí"

Ti, kteří milují čokoládu ji považují opravdu za jídlo štěstí. Říkají, že jim dělá dobře. Za čím stojí fyziologický mechanismus? Nejdůležitější věc na čokoládě je její chuť. Protože je vynikající, čokoláda potěší chuťové pohárky a cítíme se dobře. Toto je ukázkový příklad komfortního jídla; vyvolává sekreci endorfinů v mozku, podporuje euforii a vyvolává pocit štěstí. To je důvod, proč není nutné jíst hodně čokolády, abyste se cítili šťastní! Čokoláda by měla být vychutnávána s radostí, i v malých množstvích člověka uspokojí.
Čokoláda a pokožka
Nedávný průzkum prokázal pozitivní účinky na pokožku u lidí, jejichž jídelníček je bohatý na kakaové polyfenoly, ve srovnání s lidmi, kteří čokoládu nejedí. Například výrazně lépe tolerují UV záření, čímž je jejich pokožka lépe chráněna před slunečním zářením. Zlepšené prokrvení pokožky a antioxidační účinek polyfenolů bojuje proti volným radikálům a odsunuje nástup vrásek.
Čokoláda a cholesterol
Stejně jako všechny potraviny získané z rostlin, také čokoláda obsahuje jen velmi málo cholesterolu (3,2 mg/100 g v tmavé čokoládě). Cholesterol se vyskytuje převážně v živočišných tucích. V každém případě závisí hladina cholesterolu v krvi na jeho příjmech prostřednictvím stravy málo, záleží daleko více na povaze mastné kyseliny spotřebované v potravinách.
Hodnota kakaových polyfenolů v kardiovaskulární ochraně
Hořká a mléčná čokoláda (ale ne bílá čokoláda) obsahují molekuly známé jako polyfenoly, které jsou zařazeny do těchto skupin: kyselina tříslová, epicatechin, katechiny a procyanidiny. Tyto polyfenoly jsou prospěšné, protože brání oxidaci tuků. Anti-oxidant pracuje tak, že neutralizuje volné radikály, forma kyslíku, která okysličuje LDL (lipoproteiny o nízké hustotě) tuky. Tím se zabrání změně arteriální stěny z oxidovaných tukových sedimentů a také budoucím rozvoji kornatění tepen a arteriosklerózy. Antioxidantní účinek je podpořen dalšími látkami obsažených v čokoládě, jako je vitamin E, beta-karoten a měď.
Polyfenoly mají také následující výhody:
chrání buňky cévních stěn před příliš rychlým stárnutím
rozšiřují cévy a tím zvýšují prokrvování vnitřních orgánů a vnitřností
pomáhají snížit krevní tlak
snižují vylučování chemických látek (leukotrienů), které jsou zodpovědné za zánět, jednou z hlavních příčin kardiovaskulárních onemocnění.
ředí krev (spíše jako aspirin) snižováním nebezpečím vzniku krevních sraženin, které by mohly zablokovat tepny


Tmavá čokoláda
Ve Francii a dalších zemích nedávno začali konzumovat více tmavé čokolády než mléčné čokolády a mnozí lidé to považují za věc cti, že nejedí čokoládu, která neobsahuje alespoň 70% kakaa! Na rozdíl od toho, čemu většina lidí věří, není procentuální obsah kakaa kritériem kvality čokolády. Zaprvé, protože spotřebitel neví, co těch 70% zahrnuje. Jaké jsou poměry kakaové pasty a kakaového másla? Je to 40-30, 35-35 nebo 30-40? Nejdražší přísadou v čokoládě je kakaové máslo, přičemž dobrá čokoláda bude obsahovat více kakaového másla, ale bude nutně také dražší. Hořká čokoláda je vyrobena s kakaovou hmotou, získanou mletím pražených kakaových bobů, kakaového másla a cukru. Naše obsahují max. množství kakaové hmoty.

Ta má velký vliv na onemočnění srdce a pocit radosti ze života.

Zpět