Nejkrásnější salát na světě...

23.07.2015 16:12

Nejkrásnější salát na světě


 

Letní salát z mojí zahrádky

Hlávkový salát

sladká cibule (přiznávám, tu sem musela koupit u statkáře)

Koktejlová rajčátka

Okurka hadovka

Paprika

Květy lichořeřišnice ve všech barvách

Zálivka:

voda, jablečný ocet (ten z našeho e-shopu je fakt skvělý), sůl, trochu cukru z kokosových květů, bylinky co zahrada dala (moje dala mátu, petrželku, saturejku, pažitku a bazalku) - smíchat, přidat olej dle chuti - já volím Alvia 6:3, má ideální poměr omega 6 a omega 3, nádhernou žlutou barvu a super chuť.


 

 

Možná budete koukat skepticky... Tohle se dá jíst? Moje rodina si taky nejdřív nebyla jistá...Mami, to máme jíst kytky?

 

 

Ale nechali se přesvědčit a udělali dobře. Lichořeřišnice, lidově se často říká prostě řeřicha, zdobí spousty zahrádek. Mám ji ráda již od dětství, moje babička je na chalupě pěstovala ve starobylých kamenných korytech. Už tehdy mě fascinovaly svou barevností.

Lichořeřišnic je více druhů. A jsou to multitalenty - dá se z nich použít skoro všechno - květy, listy, semena, šťáva - dokonce existují druhy, které mají pod zemí hlízy podobné batátům a dají se zrovna tak i využít.

Obsahuje flavonoidy - isoquercitrin a kampferol, lutein hořčičné silice, draslík a vitamin C.

Babky a dědci kořenáři ji využívají při léčení onemocnění močových cest, ledvin a "všeho co nějak souvisí s čuráním" :-) Čaje se užívají při vleklých zánětech horních cest dýchacích a katarech a je považována za vynikající přírodní antibiotikum a antiseptikum. Dokonce má prý schopnost hubit zlatého stafylokoka. (účinné látky uměle vytvořené prý ale tuto schopnost nemají...) Nejúčinnější jsou semena z lichořeřišnice. Má posilovat celkově imunitu - což logicky vyplývá z předešlého.

Pokud používáte květy do salátu, používejte je čerstvé, s časem hořknou a nepěkně vadnou. Troufnete-li si přidat do salátu i čerstvé listy, bude salát velmi pikantní - můžete pozorovoat podobnost s křenem. Na webové stránce dědka kořenáře (www.dedekkorenar.cz) se můžete, kromě jiných zajímavých informací, dočíst, že bychom jí měli zkonzumovat do tolika gramů, kolik vážíme na kila.


Zpět