30 tipů co v třicítkách

14.08.2015 19:10


 

30 tipů pro 30 °C

 

Buďte cool - i když je venku horko...

 

 

 

 

 

1. Nikdy nahoře bez!
Je to jedno - ať už kšiltovka, slamák, nebo šátek: na přímém slunci si vždy zakrývejte hlavu. Ochráníte se tak před úžehem a navíc budete i kráčet s módou... Zkrátka - mějte pod čepicí!



2. Účinná ochrana před UV-A- i UV-B-zářením
Ochrana kůže je povinná - i tehdy, když se za horkých dní raději zdržujete ve stínu. Nanášejte ochranný krém 30 minut před pobytem venku. Důležité: ochranný krém musí být přímo na kůži - nenatírejte přes vrstvu jiného kému.


 


3. UV-400
Vaše oči by měly být chráněny slunečními brýlemi, které ochrání rohovku a citlivou oční tkáň. Dbejte na označení ochranného filtru „UV-400“.



 

4. Studené obklady
Vlhký ručník položený na obličej, čelo nebo ramena a zátylek vás osvěží během chviličky.


 


5. S Kneippem do sprchy
Unavené a oteklé nohy rozmazlíte koupelí à la Kneipp ve studené vodě. Posaďte se na okraj vany, nebo na stoličku přímo do sprchy a sprchujte si nohy střídavě teplou a studenou vodou. Postupujte od spodu nahoru. Poté nohy jen lehce osušte, dejte nahoru a nechte doznít rychlé osvěžení.


 


6. Šlapejte vodu pod pracovním stolem
Pokud Vám to Váš šéf dovolí, dejte si za horkých dní pod pracovní stůl lavor se studenou vodou. Nebo můžete přeměnit funkci Vaší tepelné láhve v chladící polštářek - naplňte studenou vodou a dejte na několik hodin do ledničky. Osvěžení nejen pro rozpálené nohy.



7. Rychlé osvěžení v kaneláři
Studenou rychlokoupel předloktí je možné provést i mezi dvěma schůzkami. Zmizte na pár minut na toaletu a nechte téct proudem ledovou vodu z kohoutku na předloktí a zápěstí.


 


8. Foukej foukej větříčku
Postavte si na stůl či okno malý ventilátor, nebo se ovíjejte vějířem (třeba i narychlo poskládaným z papíru). Jemný větřík Vás zaručeně osvěží.


 

9. Zavřete oči...
… a přejíždějte po zavřených víčkách zlehka kostkou ledu. Osvěžíte si pohled na horký den.



 

10. Sprchovat se - ale správně!
Správná teplota vody při sprchování Vám zaručí to nejideálnější osvěžení. Láká Vás ledová sprcha? Raději si ale namíchejte vodu vlažnou. Poté se neotírejte ručníkem, jen se do něj zabalte a nechte kůži oschnout na vzduchu.


11. Jděte si zaplavat
… a to v kteroukoliv denní dobu. Všechny ostatní sportovní aktivity přesuňte raději na chladnější ranní nebo večerní hodiny.


12. Rychlá pomoc pro (nejen) křečové žíly
Lehněte si na záda na zem, zvedněte nohy do vzduchu a opisujte jimi malá kolečka - nejprve jedním, pak druhým směrem. Jinak platí: nohy nahoru jak to jen jde.


13. místo High Heels na boso
Ve velkých horkách zvolte raději boty s nízkým podpatkem. Co nejčastěji boty zujte a choďte bosí.


14. Zpět k přírodě
Dávejte přednost volnějšímu oblečení z přírodních materiálů jako je len, hedvábí, konopné látky, nebo bavlna. Vyvarujte se všemu co by Vás mohlo škrtit, tedy i obtaženým šperkům a pevným páskům.


15. Častěji malou přestávku
Horka jsou pro náš organismus únavná - dopřejte si proto vícekrát za den přestávku - a nepřepínejte se. Inspirujte se u jižních národů - ti přizpůsobují denní režim horkým teplotám.


16. Nepouštějte slunce dovnitř!
Zatáhněte rolety, záclony, žaluzie - hlavně v ložnici - místnosti zůstanou příjemně chladné. Brzy ráno a večer, když už slunce nepálí do oken a teploty nejsou tak vysoké důkladně větrejte.


17. Nové záclony
Povešte mokré prostěradlo nebo namočený velký kus látky před okno. Odpařující se vlhkost zchladí vzduch v místnosti a postará se o osvěžení.


18. Pyžamo z ledničky
Než půjdete spát, dejte si povlečení a pyžamo na chvíli do mrazáku..



 

19. Lehké krémy
Mastné krémy se hodí do chladných ročních období a měly by v létě zmizet na dně šuplíku. Pro letní teploty se hodí k péči o pleť spíše lehké emulze. Použití parfému přes den je lépe vynechat.

20. Chraňte si kosmetiku
Uchovávejte v horkých letních měsících kosmetiku v ledničce. Za prvé se tak rychlé nezkazí a za druhé je chladivý efekt velice příjemný.



21. Mlžte
Používejte rozprašovače s minerální vodou kdykoliv Vám bude horko. Osvěžení se dostaví okamžitě.


22. Pijte. Pijte. A ješte jednou pijte!
Potřeba tekutin se v horkých letních dnech může zvýšit na 3 - 4 litry denně. Dbejte proto na dostatečný přísun tekutin - třeba v podobě minerálek, nebo zeleninových šťáv - předejdete tak vyčerpání zásob tekutin v těle. Mnozí sportovci nedají po tréninku dopustit na nealkoholické kvasnicové pivo.


23. Ovecné šťávy na špejli
Zmrzlina vyrobená ze zmražených ovocných šťáv je relativně nízkokalorická a dodá tělu jak tekutiny, tak minerální látky a vitamíny. Co takhle nalít čerstvě vymačkaný ovocný džus do dávkovače na ledové kostky? Vzniknou tak malé osvěžující zmrzlinky, které můžete vycucat jako bonbon - a bez výčitek.


 

24. šálek čaje
Dělejte to jako v severní Africe. V největších horkách pijte vlažné nápoje místo ledových. Velice osvěžující jsou bylinkové čaje jako máta, roibusch nebo šípek.
Ruce pryč od instantních čajů, nebo od kupovaných ledových čajů - jsou plné cukru, chemie a stojí mnohem víc než když si připravíte čaj sami.


 

25. Meduňka, nebo citrón?
I ta nejlepší voda už chutná nudně? Přidejte do ní snítku meduňky, máty, nebo kolečko chemicky neoštřeného citrónu s kůrou. Zázvorová voda není v horkém počasí vhodná, neboť zázvor "zahřívá" organismus.


 

26. Méně alkoholu
Ve velkých horkách je alkohol pro krevní oběh obzvlášť nebezpečný. Cévy se v horku rozšiřují, krevní tlak klesá. Následně může dojít ke kolapsu.


27. Zeleninová polévka tentokrát trochu jinak
Kdo tvrdí, že polévka musí být vždycky teplá? Vyzkoušejte si připravit italskou specialitu Gazpacho, nebo chlazenou okurkovou polévku namísto salátu.


28. Zelené a zelenější!
Přineste si léto na talíř a používejte na dochucování hodně čerstvých zelených bylinek. Sezóna jejich sklizně je v plném proudu, díky éterickým olejům jsou teď obzvláště aromatické.


29. Pozor, průjem!
Potraviny a nápoje se v horku mohou rychleji kazit - při nevhodném skladování - pokud si nejste jistí, raději potraviny včas zlikvidujte.


30. Skladujte léky správně.
Léky nesmí nikdy ležet na přímém slunci , nebo být skladovány při vysokých teplotách! Mohou tak ztratit na účinnosti, nebo se dokonce může jejich účinek změnit. Dbejte na dodržení doporučeného skladování z příbalového letáku, nebo obalu. V extremních teplotách může i pokojová teplota být příliš vysoká a v autě, které stojí na přímém slunci může teplota vyšplhat až na 70°C.


 

 

 

 

 


 

Zpět